- Ispanak: Yeşil yapraklı tek yıllık otsu bir bitkidir. Demir vitamini bakımından çok zengindir.
- Bakla: Baklagillerden kazık köklü yıllık bir bitkidir. Karbonhidrat ve bitkisel protein ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından da çok zengin bir besindir. A, C,B, B2 vitaminleri de bulunmaktadır.
- Bamya: Ebegümecigiller ailesinden bir yıllık bitki türüdür. Bamya yaş ve kuru olarak tüketilmektedir.
- Bezelye: Baklagillerden taze yeşil kabuğu ile taneleri yenilen bir bitki türüdür.
- Yeşil Biber: Patlıcangiller ailesinden olup ince uzun koyu yeşil sert dokulu bazıları acı, bazıları tatlı olur. İştah açıcı C- A vitamini bakımından da zengindir.
- Brüksel lahanası: Turpgillerden olup, küçük yumrulu ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türüdür. Kansere yakalanma riskini azaltan bir sebze türüdür.
- Brokoli: Turpgiller ailesinden olan küçük yeşil yumrular demet şeklinde olan haşlanarak yenen salatası olan bir sebze türüdür. Vitamin bakımından çok faydalıdır.
- Enginar: Bol A vitamini ve B vitamini bakımından zengindir. Gövdesi dik, kuvvetli sert ve çiçek tablası etlidir. Vücudu kuvvetlendirici iştah açıcı, sinirleri yatıştırıcı bir sebze türüdür.
- Taze Fasulye: Boğumlu gövdesi, yassı, yuvarlak, düz yada kıvrık olabilen meyvelerin uzunluğu 5-15 cm arasındadır. genellikle yeşil renktedir. Bol vitamin deposudur. Vücuda çok büyük faydaları vardır.
- Hindiba: Papatyagiller ailesinden olup yıllık bir bitkidir. Yapraklarından salata ve sıcak yemek yapılmaktadır. Halk arasında şifa ot adıyla bilinmektedir.
- Karnabahar: Turpgillerden olup çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüm de olan bir sebzedir. Yaprakları lahana yaprağına benzeyen top şeklinde bir sebzedir.Fosfor ve vitamin bakımından çok zengin bir sebzedir. Yurdumuzda 3 çeşit karnabahar vardır. güzlük karnabahar, kışlık karnabahar, mart karnabaharı olmak üzere çeşitleri mevcuttur.
- Kereviz: Maydanozgiller ailesinden olan iki yıllık bir bitkidir. Yaprakları hoş kokulu bir sebze toprak altında patates yumrusu şeklinde 2-3 mm çapında hoş kokulu bir sebzedir.
- Beyaz lahana: Turpgiller ailesinden olup geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzedir. Toksin atıcı bir sebzedir. Vitamin deposudur.
- Maydanoz: Yeşil renkli demet şeklinde damarlı, kazık köklü, özel kokulu bir bitkidir. Maydanoz vitamin deposudur. Ayrıca ödem atmada çok faydalıdır.
- Marul: Papatyagiller ailesinden geniş yeşil yapraklı altı aylık veya yıllık bir salata sebzesidir. Çiğ olarak tüketilen A ve C vitamini bakımından zengin bir sebzedir.
- Pırasa: Pırasa yılın her mevsiminde yetişen soğangiller ailesinden olan çiğ ve pişmiş olarak yenen bir sebzedir. Vitamin deposudur.
- Roka: Turpgillerden olan yaprakları yeşil salata olarak yenen yapraklarının tadı hafif acımsı olan bir bitkidir. Salata ve garnitür olarak kullanılan sebze yurdumuzun en çok akdeniz bölgesinde yetişmektedir.
- Semizotu: Semizotugillerden olup salata gibi çiğ yenirken, ıspanak gibi yemeğide yapılmaktadır. Omega 3 bakımından zengin bir sebzedir. Bolca tüketilmesinde fayda vardır.
- Tere: Turpgiller ailesinden olup çiğ olarak yemek daha makbuldür. Ayrıca tere bitkisi birçok vitamini bünyesinde barındırmaktadır. Anadolu'da bolca yetişmektedir.
- Pazı
- Kara lahana
- Labada
- Yeşil taze soğan
- Dereotu
- Meskulin
- Pancar yaprakları
- Kabak
19 Ocak 2019 Cumartesi
Sebze Çeşitleri
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder